6 najbizarnejších tradičných jedál z celého sveta

0

Zamysleli ste sa niekedy nad tým, čo ľudia v rôznych častiach sveta jedia? Je ťažké nájsť krajinu, v ktorej nie je McDonald’s, no každý národ má svoje vlastné jedlo, ktoré je niečím odlišné, dokonca divné! Neveríte? Dnes si povieme o šiestich najpodivnejších tradičných pokrmoch sveta.

Neodporúčam skúšať každé jedlo, no v niektorých prípadoch je ochutnávka tradične uvareného červíka určite cestovateľská skúsenosť, ktorú nenahradí žiadny suvenír! Takže si zbaľte do tašky väčšie nohavice a pustite sa do objavovania cudzej kultúry svojim jazykom!

Balut – Filipíny

Začnime na Filipínach a jedným z najpodivnejších jedál. Balut na prvý pohľad vyzerá ako bežne uvarené vajíčko, no po prasknutí škrupinky vás čaká menšie prekvapenie. Vnútri sa totiž nachádza plne vyvinuté embryo kačice, ktoré uvarili zaživa….

Neznie to lákavo a už vôbec to nevyzerá chutne, ale Balut je v uliciach bežným jedlom. Ak to budete chcieť niekedy vyskúšať – dávajte si pozor, aby ste nezjedli aj zobáčik!

Casu marzu – Taliansko

Máte radi syr? Po tomto jedle sa to možno zmení! Casu marzu syr je najšialenejší mliečny výrobok sveta, pretože toto tradičné sardínske jedlo je vyrobené z ovčieho mlieka a obsahuje živé larvy! Tieto príšerky majú za úlohu zintenzívniť chuť syru, takže musia byť nažive. Dávajte si pozor, niektoré spanikária a budú chcieť vyskočiť!

Miestni obyvatelia alebo odvážni turisti skúšajú tieto larvy zabiť pobytom v chladničke, ďalší majú zase radi akciu…. Nezabúdajte, že niektoré larvy môžu prežiť, takže sa vaše črevá na chvíľu stanú ich bydliskom.

Haggis – Škótsko

Škótsko je jednoznačne nádherné, no v tomto prípade vám nevyrazí dych krása prírody, ale ich tradičná kuchyňa. Haggis je najznámejšie a najchutnejšie jedlo pre každého Škóta, a ak ste aj vy dosť odvážny, skúste ho zjesť.

Haggis nie je nič iné ako srdce, pečeň a pľúca ovce, ktoré nakrájate na malé kúsky, zmiešate ich s cibuľkou, ovsenou kašou, pridáte trochu sadielka a osolíte. Nestačilo? Určite vás poteší, že celá táto zmeska sa varí aj servíruje v žalúdku z tej istej ovce…. Po pár pohárikoch škótskej whisky si možno dáte povedať, takže nehovorte striktné nie haggisu!

Hákarl – Island

Zostaneme ešte v Európe, no tentokrát sa pozrieme na nádherný Island. Tu môžete ochutnať jedlo nazvané Hákarl. Pri ochutnávke si však budete musieť na chvíľu zapchať nosné dierky.
Toto úžasné divné jedlo je totiž hnijúca mŕtvola konkrétneho druhu žraloka, ktorý žije vo vodách Islandu. Myslíte si, že uvariť takéto jedlo je ľahké? Ak si chcete toto jedlo pripraviť doma, musíte mŕtvolu zakopať do plytkej jamy a tlačiť na ňu kameňmi. Kamene spôsobia výtok vnútorných jedovatých tekutín (tie umožňujú žralokovi prežiť v studenej vode). Po tomto procese je mäso pripravené na zjedenie!

Vôňa, pohľad a dokonca ani chuť nie je splneným snom pre žiadneho jedlíka, no toto jedlo určite očarí pri prvom rande!

Osie keksíky – Japonsko

Meno prezradilo toho dosť, nie? Japonsko patrí ku krajinám, v ktorých nájdete veľa divných vecí, no v tomto prípade, keksy s príchuťou osy naozaj prekvapili.
Zábavné na tom je, že tieto sušienky sú sladké, silne pripomínajú čokoládové sušienky, no namiesto čokolády si pochutíte na osách, ktoré majú stále pekne veľké žihadlá. Ak sa niekedy rozhodnete zjesť takúto sušienku s mliekom, buďte opatrní!

Morča domáce – Južná Amerika

Počuli ste už o týchto malých rozkošných prasiatkach? Majú vaše deti jedno doma? Ak áno, rozhodne sa vyhnite niektorým dedinským oblastiam Južnej Ameriky, v ktorých na vás čaká nepekné zistenie. Morčatá sa tu totiž jedia….

Tradične sa servírujú celé, morča má vraj podobnú chuť ako králik – ďalšie chutne vyzerajúce domáce zvieratko. Na niektorých miestach v Peru nájdete špeciálne farmy na chov morčiat. Tu si môžete vybrať morča, ktoré sa vám páči a oni ho upečú špeciálne pre vás! Zábava, však?

Zdroj: kuriositas.com

Foto: Jonathunder – Own work, CC BY-SA 3.0

Share.

O autorovi

Som človek, ktorý tento web založil, a ktorý verí, že vytrvalosťou a tvrdou prácou sa dajú (aj na Slovensku) dosiahnuť veľké veci...

Comments are closed.