Pravidelná konzumácia alkoholu môže znížiť riziko vzniku cukrovky

0

Výsledky výskumu dánskych vedcov naznačujú, že pravidelná konzumácia alkoholu nemusí byť až tak od veci. Počas skúmania skupín ľudí, ktorí pravidelne konzumovali alkohol a tých, ktorí sa ho ani nedotkli, prišli na veľmi zaujímavé výsledky.

Čísla v tomto prípade jasne ukázali, že v skupine ľudí, ktorí pravidelne konzumovali alkohol, myslí sa tým 3 až 4-krát do týždňa, bolo riziko vzniku cukrovky nižšie ako v druhej pozorovanej skupine, ktorá alkohol nekonzumovala vôbec.

Vedci však varujú, že toto nie je jasné odporúčanie začať s konzumáciou alkoholu. Výskumnou vzorkou v tomto prípade bolo 70 000 ľudí. U ľudí s priemernou konzumáciou alkoholu (3 až 4- krát do týždňa) bolo riziko nižšie o 20% u mužov a až o 32% nižšie u žien. „Vidíme, že je prospešnejšie prijímať alkohol v menších dávkach a častejšie ako raz a vo veľkom množstve,“ vysvetľuje profesorka Janne Tolstrup, z National Institute of Public Health z Univerzity Južného Dánska .

Okrem toho vedci zistili aj to, že nie každý druh alkoholu má rovnaké účinky. Vedci na záver varujú ľudí, aby nezabúdali na „pitie s rozumom“ a v žiadnom prípade neprekračovali maximálne odporúčané dávky alkoholu za týždeň.

Zdroj: BBC News

Share.

O autorovi

Som človek, ktorý tento web založil, a ktorý verí, že vytrvalosťou a tvrdou prácou sa dajú (aj na Slovensku) dosiahnuť veľké veci...

Komentuj