Vedci sa domnievajú, že lepok nemusí byť príčinou našich nevoľností z jedla

0

Celiakia, teda trvalá neznášanlivosť imunitného systému voči lepkovej bielkovine gluténu, sa v súčasnej dobe spomína čoraz častejšie. Len v samotných Spojených štátoch sa odhaduje, že toto ochorenie postihuje 1% populácie. Preto rozprávať o tomto ochorení z globálneho pohľadu má určite význam.

Ochorenie sa veľmi jednoducho povedané objavuje vtedy, ak človek príjme potravu s obsahom lepku následkom čoho sa dostavia bolesti žalúdka a celková nevoľnosť. Najnovšie však vedci tvrdia, že za spomínané problémy nemusí byť zodpovedný lepok. Svetovo rozšírené bezlepkové pokrmy, ktoré sa stali aj výnosným obchodom, však neprinášajú požadovaný efekt, tak ako sa predpokladalo. Štúdia z roku 2016 poukázala na možnosť, že inhibítory amylázy a trypsínu spúšťajú procesy podráždenia v črevách a následne aj v celom tele.

Súčasná štúdia gastroenterológov z univerzitnej nemocnice v nórskom Oslo a austrálskej univerzity (Monash University) však zasa poukazuje na možných vinníkov – skupinu sacharidov (fruktán), ktoré sa bežne vyskytujú nielen v pšenici, ale aj zelenine ako napr. cibuľa, cesnak, špargľa a pod.

Skúmanou vzorkou bolo 59 ľudí, ktorí síce neboli celiatici, ale dodržiavali bezlepkovú diétu. V rámci skúmania im vedci podali cereálne tyčinky, ktoré obsahovali buď lepok, fruktany, alebo jednoducho slúžili na vyvolanie placebo efektu. Výsledkom bolo, že ľudia, ktorí požili tyčinky s obsahom fruktánov, mali výrazné žalúdočne problémy, zatiaľ čo medzi tyčinkami s lepkom a „placebo tyčinkami“ neboli žiadne rozdiely.

Výsledky tohto výskumu posúvajú celu problematiku okolo celiatickej liečby do úplne novej roviny.

Zdroj: newscientist.com

Foto: pixabay.com

Share.

O autorovi

Comments are closed.