Začnite v obchode: 7 spôsobov, ako predchádzať chorobám prenášaným potravinami

0
470
Rozumné nakupovanie
Rozumné nakupovanie

Možno to znie prekvapivo, ale ochrana vášho domu pred chorobami spôsobenými jedlom sa nezačína doma, ale v supermarkete, v obchode s potravinami alebo na akomkoľvek inom mieste, kde si kupujete jedlo, ktoré plánujete uložiť a neskôr skonzumovať.

Boj proti chorobám prenášaným potravinami sa v súčasnosti ukazuje ako jedna z najvyšších priorít celej spoločnosti. Je tomu tak preto, že podľa centier pre kontrolu a prevenciu chorôb spôsobujú dnes choroby pochádzajúce z potravín obrovské množstvo infekcií a následných úmrtí.

Zhruba rok dozadu bola vydaná výstraha pred šírením baktérie E-coli, ktorej ohnisko sa spájalo s rímskym šalátom. Napriek tomu, že vo svojej zdravej forme obsahuje obrovské množstvo (30 %) vitamínu C, kyseliny listovej, niektoré druhy vitamínu B, draslík, mangán alebo železo, ako sa ukázalo, pri nesprávnom očistení a ošetrení mohla byť jeho konzumácia rizikom. A takto by sme mohli pokračovať ďalej.

Avšak, Vy ako spotrebiteľ môžete pri prevencii týchto chorôb zohrávať kľúčovú úlohu. Pri nakupovaní potravín by ste mali urobiť nasledovné kroky a opatrenia:

1. Skontrolujte čistotu

Nákup od maloobchodníka, ktorý dodržiava správne postupy pri manipulácii s potravinami, pomáha zaistiť, aby bolo jedlo bezpečné. To znamená, že by ste mali selektovať výber takýchto dodávateľov a nebrať pritom ohľad iba ne cenu. Opýtajte sa sami seba: Aký máte celkový dojem z tohto ktorého zariadenia? Vyzerá a vonia čisto?

2. Udržujte určité potraviny od seba oddelené

Začnite s tým už v obchode, v nákupnom košíku s potravinami oddeľte surové mäso, hydinu a morské plody od ostatných potravín. Vložte tieto potraviny do plastových vreciek, aby sa zabránilo kontaktu šťavy s inými potravinami. Najlepšie je tiež oddeliť tieto potraviny od ostatných aj doma vo vašej chladničke.

Napriek tomu, že by sa mali konzumovať okamžite a čo najviac čerstvé, ak ich potrebujete na niekoľko dní uskladniť, využite na to v chladničke „nulovú zónu“, teda spodnú časť, kde je najnižšia teplota od 0 do 2°C.

3. Skontrolujte plechovky a poháre

Nekupujte jedlo v plechovkách, ktoré sú vyduté. Nekupujte ani jedlo v pohároch, ktoré sú prasknuté alebo majú uvoľnené alebo vyduté viečka.

Potraviny predávané v plechovkách alebo nádobách sa spracovávajú tak, aby boli sterilné. To znamená, že ak sú plechovka alebo nádoba neporušená, môžu sa skladovať aj niekoľko týždňov. Naopak, vypuklá plechovka alebo veko nádoby môže znamenať, že jedlo bolo nedostatočne spracované a kontaminované.

Uvoľnené veko na nádobe znamená, že sa vákuum stratilo a produkt môže byť kontaminovaný. Preto rozhodne nekupujte potraviny, ktorých „pečať“ a záruka čerstvosti sú viditeľne narušené.

4. Dávajte pozor na obaly mrazených potravín

Ak je obal poškodený, takéto mrazené potraviny rozhodne nekupujte. Akékoľvek poškodenie dôkladne preverte a zvážte. Ak je obal priehľadný, skontrolujte príznaky mrazu alebo ľadových kryštálov. Mohlo by to znamenať, že jedlo v obale bolo buď dlhodobo skladované alebo rozmrazené a znovu zmrazené. V takom prípade si vyberte radšej iný balík. Prípadne sa mrazeným potravinám úplne vyhýbajte a uprednostnite tie, ktoré môžete skonzumovať okamžite.

5. Na záver nákupu vyberajte v obchode potraviny, ktoré podliehajú skaze rýchlejšie

Mäso, hydina, ryby a vajcia by mali byť posledné položky umiestnené v nákupnom košíku. Ako sme už spomínali, tieto výrobky vždy ukladajte do samostatných plastových vreciek, aby kvapkanie nekontaminovalo iné potraviny.

6. Starostlivo vyberajte čerstvé vajcia

Pred vložením vajec do košíka otvorte škatuľu a uistite sa, že sú vajcia čisté a či nie sú prasknuté. Kupujte iba chladené vajcia a riaďte sa pokynmi pre bezpečné zaobchádzanie uvedenými na škatuli.

7. Pamätajte na čas a teplotu

Po nákupe potravín je dôležité výrobky, ktoré rýchlo podliehajú skaze, schladiť čo najskôr. Odborníci na bezpečnosť potravín preto zdôrazňujú „pravidlo 2 hodín“.

Nakoľko sa v bežných podmienkach škodlivé baktérie množia veľmi rýchlo, potraviny podliehajúce skaze, by sa nemali nechať pri izbovej teplote dlhšie ako 2 hodiny. Toto pravidlo upravte na 1 hodinu, ak sú teploty v miestnosti nad 32 ° C, ako tomu býva napríklad v automobiloch zaparkovaných na slnku.

Napriek tomu, že v lete používate klimatizáciu, pri dlhšej ceste prepravujte náchylné potraviny radšej v chladiacom boxe. Zvažujte každý jeden krok, dobre si vyberajte, čítajte zloženie, dodržujte osobnú hygienu a uchovávajte potraviny v tom najlepšom stave a určite sa nepríjemným ochoreniam vyhnete.

Zdroj obrázka: Dmitry Kalinovsky/Shutterstock.com